sâmbătă, 30 iunie 2012

Statutul Studentului - Pozitia ASPR

Având în vedere scopul Asociaţiei Studenţilor Psihologi din România, reprezentarea intereselor comune ale studenţilor de la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca, considerăm necesar să aducem la cunoştiinţa studenţilor că luni, în data de 02.07.2012 va avea loc ultima şedinţă a Senatului UBB, iar în această şedinţă ar trebui să se voteze şi adoptarea Statutului Studentului.
            Deşi sunt mai multe propuneri ale Statutului Studenţilor, versiunea originală fiind analizată şi adaptată pentru fiecare universitate, în cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, Consiliul Studenţilor a propus o variantă pe care am dori să o supunem atenției studenților.
            În acest sens vom cita câteva din amendamentele propuse de CSUBB la care vom adăuga neregulile observate de ASPR şi alte organizaţii studenţeşti din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai:
Art. 57 (1) Consiliul Studenţilor din Universitatea Babeş-Bolyai reprezintă forul suprem de reprezentare a studenţilor Universităţii în ceea ce priveşte luarea deciziilor care afectează viaţa studenţească şi apărarea intereselor studenţilor;
·         Existenţa unui alt for de decizie în cadrul Senatului (care reprezintă forul suprem al deciziilor în universitate), a cărui reglementare internă prevede funcţionalitatea prin intermediul comisiilor, în care studenţii sunt reprezentaţi; micşorează gradul de eficienţă şi posibilitate de asumare a deciziilor individual de către studenţii senatori, deoarece conform ROF-ului grupului, poziţiile transmise către Senat sunt luate prin majoritate, astfel studenţii care opun poziţiei majorităţii sunt constrânşi să se supună poziţiei acestora, îngrădeşte dreptul la liberă asociere garantat de Constituţia României, se îngrădeşte posibilitatea ca alte forme de reprezentare organizate independente şi legitime să aibă acces la luarea deciziilor.  Mai mult, se legitimează o structură care nu este definită ca atare în legislaţia în vigoare din România, conferindu-se studenţilor senatori putere ca şi grup, deşi aceştia au fost votaţi şi investiţi cu votul de încredere al studenţilor, individual, astfel încât fiecare trebuie să ţină cont de interesele şi nevoile circumscripţiei care l-a votat ca reprezentant şi nicidecum de cele ale acestui for constituit în mod unic în UBB;

(2) Consiliul Studenţilor asigură reprezentarea studenţilor la cel mai înalt nivel al conducerii Universităţii;
Art. 58 (1) Fac parte din Consiliul Studenţilor din Universitate toţi studenţii senatori şi cancelari ai Universităţii;
Art. 60 (2) Organizaţiile studenţeşti legal constituite care îşi desfăşoară activitatea în cadrul universităţii elaborează anual un raport de activitate pe care îl vor prezenta Consiliului Studenţilor din Universitatea Babeş -Bolyai.
Art. 65 (2) Prefectul Studenţilor sau Secretarul General trebuie să avizeze toate cererile şi petiţiile ce privesc activităţile studenţeşti;
·         Constituie centralizarea excesivă a puterii în mâinile unui grup restrâns de indivizi, în ceea ce priveşte luarea deciziilor la nivel de studenţi în cadrul UBB. Astfel ne supunem riscului eventualelor abuzuri de putere, tendinţe de oligarhizare şi clientelism, în care liderii structurii se pot folosi de situaţia de monopol în decizii care îi avantajează, prin aplicarea de stimulente pozitive (premii, resurse în plus, funcţii) sau negative (sancţiuni, limitarea accesului la resurse sau la funcţii). De asemenea există riscul ca unele grupuri mici şi puternice să îşi impună preferinţele în detrimentul unor grupuri mai mari, dar mai puţin puternice din punct de vedere politic.
·          Pe lângă acest fapt, nu există nici un articol în care să fie specificat criteriile după care se aprobă sau resping diferite cereri. Astfel putem presupune că deciziile legate de aceste cereri pot fi luate după bunul plac al prefectului studenţilor sau al secretarului general
 (3) Prefectul Studenţilor numeşte responsabilii de campus pentru fiecare din cele trei campusuri ale Universităţii.
            Fiind foarte multe detalii care nu am vrea să le repetăm, ataşăm acestui document forma revizuită a Statutului Studentului propusă de OSUBB şi un tabel în care sunt specificate amendamentele din Statutul iniţial, Statutul revizuit de OSUBB şi Statutul revizuit de CSUBB. Vă rugăm să le citiţi cu atenţie şi să vă formaţi o părere deoarece principala voce în această problemă ar trebui să fie a studenţilor. În funcţie de statutul adoptat vor fi reglementate toate activităţile care au legătură cu viaţa studenţească.
Aşteptăm părerile voastre legate de această problemă pe adresa de e-mail: office@e-aspr.ro



AMENDAMENTE
http://dl.dropbox.com/u/86738786/SS-amendamente-iun-201.pdf

TABELE AMENDAMENTE
http://dl.dropbox.com/u/86738786/Tabele-Amendamente2.pdf

Niciun comentariu: