luni, 8 noiembrie 2010

Suntem Anti-LEN

Vrem inapoi 25%!

La nivelul fiecarei universitati noi, studentii, ne confruntam cu multiple probleme, de la camine si taxe absurde pana la burse prea mici sau metode de predare ale cadrelor didactice. Pentru ca noi sa putem schimba oricare dintre aceste situatii trebuie sa fim prezenti acolo unde se ia decizia, sa o putem influenta.

Noul proiect de Lege a Educatiei Nationale, ne exclude din cel mai important moment: alegerea rectorului, decanului, prorector, prodecan, consiliul de administratie. Practic, vom avea ZERO influenta asupra deciziilor. Stim ca lucrurile nu stau perfect, dar fara aceste drepturi MINIMALE nu am fi avut acum 50% reducere pe transport CFR, nu ar fi crescut bursele deloc, nu am fi reusit sa avem mai multe locuri de camin, s.a.m.d.

In acest context, Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR), in calitate de reprezentant legitim al studentilor din Romania, isi manifesta nemultumirea fata de excluderea procentului de 25% reprezentanti ai studentilor din structurile decizionale si executive ale universitatilor, asa cum reiese din Legea Educatiei Nationale.

In Romania, pentru prima data rolul studentilor in procesul decizional din cadrul instutiilor de invatamant superior a fost recunoscut prin promulgarea Legii Invatamantului din 1995. In textul de lege se specifica: “studentii sunt reprezentati in proportie de o patrime din numarul membrilor acestor consilii si senate”. Mai apoi prin Ordinul de Ministru 2538/1.11.2007 se specifica clar faptul ca studentii trebuie sa fie reprezentati in toate structurile de conducere cu un procent de 25%.

Astazi, Legea Educatiei Nationale restrange in mod drastic dreptul studentilor de a reprezenta si a fi reprezentati. ANOSR considera ca legea trebuie sa garanteze prezenta studentilor in procent de minim 25% in toate forurile decizionale ale facultatii/universitatii, nu sa o restranga.

ANOSR considera inadmisibila scaderea ponderii sau excluderea studentilor din procesele de alegere a rectorului si din componenta Consiliului de Administratie. In acelasi timp, acuzam vehement Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului de lipsa totala de transparenta in includerea in LEN a unui nou sistem electiv fara a consulta studentii, care s-au aratat deschisi la dialog pe toata perioada negocierilor asupra legii.

Asadar, in urmatoarea perioada pentru ca esti STUDENT si te INTERESEAZA direct aceste probleme, SUSTINE MISCAREA STUDENTEASCA din ROMANIA! Cum?
Poarta insigna: Sunt STUDENT! Sustin 25%! iar restul vei afla de la organizatia din universitatea/facultatea ta!

Niciun comentariu: