luni, 22 februarie 2010

Forumul ANOSR 2010

Între 25 februarie şi 1 martie 2010 va avea loc în Bucureşti cel mai mare eveniment naţional destinat studenţilor din întreaga Românie, Forumul ANOSR.

Deja la a 5-a ediţie, forumul organizaţiilor studenţeşti devine un element stabil în formularea politicilor educaţionale în învăţământul superior şi în evoluţia mişcării studenţeşti. Început la Timişoara, forumul are acum ocazia de a se desfăşura pentru prima oară în centrul administrativ al ţării, unde dialogul pe problemele arzătoare ale studenţilor şi educaţiei are şansa să treacă la următorul nivel.

La forum vor participa câte doi reprezentanţi din fiecare organizaţie membră ANOSR. Aceştia vor lua parte la workshop-uri şi la conferinţele plenare, urmând ca delegatul cu drept de vot din partea organizaţiei să participe la sesiunea închisă a Adunării Generale.

Având tema “Vocea studenţilor în 2010″, evenimentele ce vor avea loc în cea de a cincea ediţie a forumului sunt:
• Conferinţe plenare
• Workshopuri
• Adunarea Generala ANOSR
• “Sofa Debate”

În cadrul conferinţelor plenare, în deschiderea oficială vom avea ca invitaţi o serie de actori din mediul educaţional cu care vom dezbate pe scurt implicarea studenţilor la toate nivelurile ca parteneri în sistemul educaţional. Ne propunem să îi avem ca invitaţi pe Ministrul Educaţiei şi Rectori ai Universităţilor din Bucureşti.

În cadrul sesiunilor de workshop vom aborda teme precum:
1. “Reprezentarea minorităţilor şi a studenţilor basarabeni” unde vom discuta modele de bună practică a minorităţilor.

2. “Reprezentarea studenţilor din universităţile private” unde vom dezbate statutul acestora precum şi aspecte teoretice privind statutul universităţilor private în Romania.

3. “Reprezentarea studenţilor doctoranzi” ce va cuprinde o sesiune de informare cu privire la statutul doctoranzilor: situaţia românească actuală, perspectivele situaţiei dorite de Ministrul Educaţiei, prezentarea unor situaţii din afară, precum şi o dezbatere a statutului doctoranzilor.

4. “Perspective transnaţionale de colaborare” va conţine o sesiune de informare cu privire la structura de reprezentare a studenţilor din Republica Moldova.

5. “Agenţia de credite pentru studenţi (ACS)” unde vom discuta despre sistemele de credite pentru studenţi.

Rezultatele discuţiilor din timpul sesiunilor vor fi incluse într-o “Declaraţie comună a organizaţiilor studenţeşti din România”, care va cuprinde principiile ANOSR, categoriile de studenţi reprezentaţi şi viziunea generală asupra sistemului educaţional.

Forumul se va încheia printr-un eveniment numit “Sofa Debate”. Aici vom avea ca invitaţi: Ministrul Educaţiei, Preşedinţii Comisiilor Educaţionale din Parlament şi reprezentanţi ai ARACIS. Ca urmare a faptului că reîncep negocierile pe Legea Educaţiei, vom dezbate principalele puncte pe care ANOSR le consideră necesare a fi prezente în lege.

Niciun comentariu: